Kadınların genel olarak görünümlerinde daha çekici göğüslere sahip olmak isterler. Memelerinin genetik olarak küçük olması, sarkması durumlarında meme implantı kullanılabilir. Bu operasyonda zamanla deforme olmayan, ömür boyu garantili meme protezleri kullanılmaktadır. Bu protezler meme hacmini büyütmek ve estetik bir görünüm için eşsiz bir tercihtir.
Meme protezleri yuvarlak ve anatomik olmak üzere iki çeşittir. Yuvarlak protezler ameliyat sonrası orta kısımlarının daha kalın olması sayesinde süt bölgesinde daha hacimli bir görüntü elde edilmesini sağlar. Anatomik protezler ise üst kısmı ince alt kısmı ise kalın olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu görünüm damla olarak da bilinir. Ameliyat sonrası göğsün alt kısımları daha hacimli bir görüntü sağlar.
Hastalar genellikle meme protezi ve kanser arasında bir ilişki olduğundan korkmaktadır. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Meme protezi kanseri önlemez veya tetiklemez. Bir diğer endişe ise meme protezinin yırtılması veya patlaması durumudur. Fakat meme protezi yapışkan jel ile dolu olduğundan patlama, yırtılma, deforme olma gibi durumlar mümkün değildir. Meme protezi ameliyatı düzenli kontroller yapıldığında kapsül (vücudun yabancı maddeleri zar ile sarması) oluşumu gözlenebilir, bu 300.000 hastada 1 görülen nadir bir durumdur. Böyle bir durumda doktora danışılıp uygun tedavi alındığı takdirde herhangi bir risk oluşmayacaktır.
Meme protezi ameliyatı anestezi altında 1-2 saat süren bir operasyondur. Hasta için herhangi bir ağrı hissettirmez. Ameliyat öncesi protezlerin hangi bölgelere ve nasıl yerleştirileceği planlanır, yerleştirileceği bölgelere 5-6 cm’lik kesiler yapılır ve silikonlar kolayca yerleştirilir. Hepsi bu kadar! Ameliyat sonrası kesiler günden güne silikleşir, görünmez hale gelmeye başlar. Genellikle gözle görülür bölgelerde değil, göğüs altında kesiler açılacağından kesi izleri zaten gizlenmektedir.
Meme protezi günümüzde ömür boyu garantili olarak ilk günkü gibi vücudunuzda kalmaktadır. Yenilemeniz gerekmez. Fakat insanların yaklaşık %15’i implantın boyutunu değiştirmek, şeklinden memnun olmamak gibi sebeplerle yeniden implant operasyonuna girmektedirler.
Operasyon sonrası hasta aynı gün gözetim altında kalmalıdır. Oluşabilecek enfeksiyon ve rahatsızlıklara karşı uygun ilaçlarla hızlandırılmış bir tedavi süreci izlenir. Ameliyat sonrası takip ve kontroller olacağı için hasta bir hafta ülkede kalmalıdır. İlk günlerde oluşacak hafif ağrılar ağrı kesicilerle tedavi edilir. 3. Günden sonra kesilerdeki bantlar çıkarılmadan banyo yapılabilir. Göğüs çevresinde morluk ve ödemler oluşabilir fakat bunlar 3-4 gün içerisinde yavaş yavaş azalacaktır. İkinci haftanın sonunda kontrole gelindiğinde kesideki bant çıkarılır. Ameliyat sonrası göğüsteki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olacak bir korse giyilir, en iyi sonuç için bu korse bir ay boyunca giyilmelidir. İlk iki ay boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması tavsiye edilmektedir. 3. Ayın sonunda göğüsler yumuşamaya başlar ve en ideal sonuç alınmış olur.
Meme protezi kişinin kendi vücuduna uygun olduğundan dışarıdan bakıldığında değil dokunulduğunda dahi belli olmaz. Sadece abartılı görünüm isteyen hastalarda dışarıda bakıldığında belirginlik olabilir.
Silikonlar meme dokusunun altına yerleştirildiği için süt kanallarına temas etmez, yani sakıncalı değildir, estetik ameliyat sonrası kadınlar çocuklarını rahatlıkla emzirebilirler. Fakat meme dikleştirme ameliyatları için aynı durum söz konusu değildir, meme dokusunun bir kısmı alınacağından süt kanalları zarar görebilir.
Meme gelişimini tamamlamış, 18 yaşından büyük her birey için uygundur. Ancak bazı sağlık sorunu durumlarında doktor tavsiyesiyle 18 yaşından küçüklere de meme küçültme operasyonu yapılabilir.
Meme protezinin şekline, boyutuna, markasına göre değişiklik göstereceği için ancak ameliyat öncesi bu belirlenip bir fiyat alınabilir.