Saç ekimi, saçlarında dökülme sonrası kayıp yaşayan kişilere uygulanan cerrahi bir uygulamadır. Saç ekimi kişinin sağlıklı ve dökülmeyen bölgesinden alınan saç köklerinin modern medikal uygulamalar yardımıyla dökülen hedef bölgeye nakledilmesi işlemidir. Saç ekimi uygulamasından sonra çoğu vakada ekim yapılan bölgede tekrardan saç çıktığı görülmektedir.
50 yaş üstü erkeklerin neredeyse yarısı saç dökülmesiyle karşı karşıya kaldığından saç ekimi erkekler için en yaygın estetik operasyonlardan birisidir. Saç dökülmesi durumu sadece erkeklere özgü değil, kadınlar arasında da rastlanılabilir bir durumdur.
Saç dökülmesi çoğu vakada genetik faktörlere bağlı olmakla beraber bazı vakalarda yaşlanma, travmatik yaralanmalar ve çeşitli tıbbi durumların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Saç ekimi vücudunda yeterli derecede saç kökü bulunan her birey için uygulanabilir olup baş bölgesi, sakallar, kaşlar ve tüy olması beklenen diğer tüm bölgelere de başarı ile nakledilebilir.
Operasyonda donör olarak belirlenen bölgeden alınan saç kökleri hedeflenen bölgeye ekilir, alınan bu saç köklerine greft adı verilir. Bazı durumlarda baş kısmında yeteri kadar sağlıklı greft bulunamadığında kişinin kol, bacak veya göğüs bölgesinden de greft alınabilir.
Saç ekimi operasyonu saç dökülmesi oranına ve taşınacak saçların miktarına bağlı olarak birkaç saat içinde gerçekleştirilebilir fakat bazı hastalarda saçsız alan çok geniş olabildiğinden birden fazla seans gerektirdiği de görülebilir. Genellikle saç ekimi operasyonu sedasyon ile lokal anestezi altında yapılıyor olup tedaviden sonra bireyin kafasına uygun özel bir bandaj uygulaması yapılarak 1-2 saatlik gözetimden sonra hasta taburcu edilir.
Saç dökülmesi, saçın kendini yenilememesi olarak bilinir. Normal bir saç dökülmesi, günlük ortalama 80-100 saç teli kaybı şeklindedir. Bu miktarın üzerindeki dökülmeler normal değildir ve tıbbi olarak tedavi edilmelidir. Uygulanan tedavilere rağmen dökülmenin devam ettiği durumlarda ise saç ekimi uygulaması yapılabilir.